Corpus Company

Zoek

Wat is het beste trainingsschema voor afvallen?

Afvallen kan soms ontzettend moeilijk zijn. Het kan lijken alsof jouw harde werk in de sportschool niet leidt tot de gewenste resultaten. Het kan ook zijn dat je de verkeerde aanpak hebt gekozen. Voeding en trainingsoefeningen zijn de twee belangrijkste factoren om rekening mee te houden. In deze blog post gaan we kijken naar wat volgens experts het beste trainingsschema is voor afvallen.

1. High-Intensity Interval Training (HIIT): HIIT is een type training waarbij je afwisselt tussen korte periodes van intense oefeningen en korte pauzes. Dit soort training kan vooral effectief zijn voor het verbranden van calorieën en het stimuleren van je metabolisme. HIIT-sessies kunnen variëren van 15 tot 60 minuten, afhankelijk van het soort oefeningen dat je doet. Voorbeelden zijn: sprinten, jumping jacks, burpees en boksen.

2. Krachttraining: Het is een mythe dat krachttraining alleen effectief is voor spieropbouw en dat het geen calorieën kan verbranden. In feite kan het ook helpen met afvallen. Het grote voordeel van krachttraining is de naverbranding. Dit is een proces waarbij je nog steeds calorieën blijft verbranden, zelfs nadat je de sportschool hebt verlaten. Krachttraining kan ook helpen om jouw metabolisme op lange termijn te stimuleren.

3. Cardio-Training op matig niveau: Dit type training is gericht op het verbranden van calorieën op een efficiënte manier, zonder de overmatige schade op het lichaam zoals bijvoorbeeld het geval kan zijn bij een overmatige cardio-intensiteit. Voor een goede sessie van matige cardio is het van belang dat je de hartslag traint tussen 60 tot 70 procent van jouw maximale hartslag. Voorbeelden van cardio-activiteiten op matig niveau zijn: wandelen, fietsen, roeien of zwemmen.

4. Houd rekening met jouw eigen ontwikkeling: Het is van cruciaal belang om rekening te houden met jouw eigen ontwikkeling bij een trainingsschema. Als je gewoonlijk niet veel sport, is het essentieel dat je een trainingsschema kiest dat haalbaar is. Onthoud: het gaat om de kwaliteit van de sessies, niet de kwantiteit. Probeer geleidelijk de intensiteit van de training te verhogen en voorkom blessures. Ten slotte is het belangrijk om onthouden dat voeding het halve werk is.

5. Pas je trainingsschema aan indien nodig: jouw lichaam past zich op den duur aan aan de type oefeningen die je doet. Het is daarom verstandig om periodiek jouw trainingsschema aan te passen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het toevoegen van nieuwe oefeningen zoals krachttraining, nieuwe HIIT-oefeningen of door cardio te vervangen door intervaltraining.

 

Een effectief trainingsschema voor gewichtsverlies bestaat uit een combinatie van HIIT-oefeningen, krachttraining, cardio op matig niveau en het luisteren naar jouw eigen lichaam en ontwikkeling. Voeding speelt ook een belangrijke rol bij het verliezen van gewicht. Onthoud dat een langzaam en gestage vooruitgang veel betere resultaten kan opleveren dan een overhaaste aanpak. Wees geduldig en blijf hard werken aan je doelen. Uiteindelijk zul je het succesvolle resultaat behalen dat je voor ogen hebt gesteld.

Gerelateerde blogs

Je hebt misschien ook interesse in:

Hoe kan ik mijn dieet gezonder maken?

Of je nu wilt afvallen, een gezondere levensstijl wilt aannemen of gewoon je eetgewoonten wilt verbeteren, er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat

Dagelijks nieuws direct in je mailbox.