Corpus Company

Zoek

Hoe werkt een zorgverzekering?

Een zorgverzekering is een belangrijke verzekering waar iedereen in Nederland wettelijk verplicht is om af te sluiten. Maar wat houdt zo’n zorgverzekering nu precies in? Welke zorg is er gedekt en welke niet? En hoe zit het met eigen risico? In dit artikel leggen we je alles uit over hoe een zorgverzekering werkt.

Een zorgverzekering dekt de kosten voor noodzakelijk medische zorg in Nederland. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een bezoek aan de huisarts, een ziekenhuisopname of medicijnen. De inhoud van de zorgverzekering is vastgesteld door de overheid en verschilt per verzekeraar. Het is verstandig om goed te kijken welke zorgverzekering het beste bij jou past en welke zorg er bij welke verzekeraar wel of niet gedekt wordt.

Eigen risico is een begrip dat vaak terugkomt in de zorgverzekering. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de zorgverzekeraar de rest van de kosten vergoedt. In 2021 is het eigen risico vastgesteld op €385,-. Let op, dit geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering. Voor aanvullende zorgverzekeringen geldt over het algemeen geen eigen risico.

Je kunt kiezen uit twee soorten zorgverzekeringen: de natura- en de restitutieverzekering. Bij een naturaverzekering krijg je alleen volledige vergoeding als je naar een zorgverlener gaat waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Dit zijn vaak de grootste zorgverleners in Nederland. Bij een restitutieverzekering krijg je vooraf geen afspraken over de tarieven die de zorgverlener hanteert. Je kunt dan zelf kiezen bij welke zorgverlener je daarom gaat.

Tot slot, wanneer je van zorgverzekering wilt wisselen, kan dit alleen in de periode van half november tot en met 31 december. Het is verstandig om hier goed over na te denken en te kijken welke zorgverzekering het beste bij jouw behoeftes past voor het volgende jaar.

Een zorgverzekering is een belangrijke verzekering die iedereen in Nederland nodig heeft. Het is daarom verstandig om goed te kijken welke zorgverzekeraar en verzekering het beste bij jou past en welke zorg wel of niet gedekt wordt. Het eigen risico is een belangrijke factor om rekening mee te houden en je kunt kiezen uit twee soorten verzekeringen: de natura- en restitutieverzekering. Let tot slot ook op de periode waarin je kunt wisselen van zorgverzekering en denk hier goed over na voor het volgende jaar. Zo kun je met een gerust hart het nieuwe jaar ingaan, wetende dat jouw zorgverzekering in orde is.

Gerelateerde blogs

Je hebt misschien ook interesse in:

Dagelijks nieuws direct in je mailbox.